İki Kişilik Yemek Hamilelik Yiyecekleri / Gebelikte Beslenme... Hamileyken, çok yönlü bir diyetten bol miktarda besleyici gıda aldığınızdan emin olmak istersiniz. Beklerken yemek için en iyi hamilelik yiyecekleri için bu ipuçlarına göz atın.
İlk mesajım: Ayrıntıları dert etmeyin. Vücudunuz yeni bir insan yaratıyor. Amacınız zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı kalmak ve sağlıklı bir bebek yaratmak olmalıdır. Yanlışlıkla "kaçınılması gereken yiyecekler" olarak listelenen yiyecek veya içeceklerden birini yediyseniz, panik yapmayın. Sadece ileriye dönük yediğiniz yiyeceklere dikkat edin. Buna sahipsin.
Hamile Bir Kadının Beslenme İhtiyaçları Nelerdir?
Sağlıklı bir hamilelik için vitaminler resmin büyük bir parçasıdır. Bol kepekli tahıllar, meyveler ve sebzeler, kompleks karbonhidratlar, yağsız proteinler, lif ve sağlıklı yağlar içeren sağlıklı bir diyetle birlikte doğum öncesi vitamin takviyeleri almalısınız.
Hem takviyeler hem de yiyecekler yoluyla diyetinize gerekli vitaminleri ekleyebilirsiniz. Ama burada en hayati derecede önemli bazı besin onlara sahip gıdalar ile birlikte gerekir:
- Folik asit: koyu, yapraklı yeşillikler, fasulye, yer fıstığı, kepekli tahıllar, deniz ürünleri
- Demir: Ispanak, mercimek, soya fasulyesi, istiridye, güçlendirilmiş tahıllar, bitter çikolata, susam tohumu, nohut, kayısı
- Kalsiyum: süt, peynir, tohumlar, yoğurt, fasulye, mercimek,
- D vitamini: Somon, sardalye, kırmızı et, yumurta sarısı
- DHA: Somon, istiridye, karides, alabalık
- İyot: Kuru erik, deniz yosunu, morina balığı, karides, fırınlanmış patates ( kabuğuyla birlikte), kızılcık, haşlanmış yumurta, hindi göğsü
- Potasyum: Muz, kayısı, avokado.
İlk Trimesterde Hangi Besinleri Tüketmeliyim?
Sizin ilk üç aylık dönem diyet bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Bu nedenle, hamile kalmaya çalışıyorsanız, hamile olsaydınız tipik olarak yiyeceğiniz yiyecekleri yemek ve gelişmekte olan bir fetüse zararlı olabilecek yiyeceklerden kaçınmak iyi bir fikirdir.
Bu gıdalar vücudunuzun (ve bebeğinizin gelişmekte olan vücudunun) gelişmesi için ihtiyaç duyduğu zengin vitamin, mineral ve makro besin kaynaklarıdır.
Yağsız et: İyi bir demir ve protein kaynağı, biftek, sığır filetosu, hindi, domuz bonfile, hindi ve tavuk gibi iyice pişirilmiş yağsız etler, hücreler için yapı taşları olan çok sayıda amino asit sunar.
Yoğurt: Her bir kaptaki kalsiyum ve protein (kısa içerik listesi düşük şekerli çeşitleri tercih edin) kemik yapısını destekler.
Edamame: Bu soya fasulyesi kabukları protein, ayrıca biraz kalsiyum, demir ve folat ile doludur.
Kale: Bu koyu, yapraklı yeşillik, lif, kalsiyum, folat, demir, A vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini gibi besinlerle doludur.
Bananas: Muz potasyum mükemmel bir kaynağıdır. Ve yumuşak ve mide bulandırıcıdırlar.
Fasulye ve mercimek: Demir, folat, protein ve liflerin hepsi bu lezzetli santrallerin içinde saklanıyor.
Zencefil çayı: Zencefil ürünleri, özellikle sabah bulantısı yaşıyorsanız, mide bulantısı ile mücadeleye yardımcı olabilir.
En İyi Hamilelik Yiyecekleri Nelerdir?
Hamilelikte En Faydalı Gıdalardan Biri: Yoğurt
Süt ürünlerinde iki çeşit yüksek kaliteli protein olan kazein ve peynir altı suyu bulunur. Süt ayrıca en iyi kalsiyum kaynaklarından biridir, özellikle yoğurt. Ayrıca yüksek miktarda fosfor, B vitamini, çinko ve magnezyum alabilirsiniz.
Yunan yoğurdu, diğer birçok süt ürününden daha fazla kalsiyum içerir ve özellikle faydalıdır. Bazı çeşitlerde ayrıca sindirim sağlığını destekleyen probiyotik bakteriler bulunur.
Baklagiller
Baklagiller, vücudunuzun hamilelik sırasında daha fazla ihtiyaç duyduğu, bitki bazlı harika lif, protein, demir, folat ve kalsiyum kaynaklarıdır. Folat, en önemli B vitaminlerinden biridir (B9).
Tatlı patatesler
Tatlı patatesler, bitki bazlı harika bir beta karoten ve lif kaynağıdır. Lif sizi daha uzun süre tok tutar, kan şekeri artışlarını azaltır ve sindirim sağlığını iyileştirir (merhaba, hamilelik kabızlığı). Beta karoten, bebeğinizin gelişimi için önemli olan vücudunuz tarafından A vitaminine dönüştürülür.
Bütün Yumurtalar
Proteinle dolu yumurtalar, hamileyken diyetinize çok yönlü bir katkı sağlar. Ayrıca ikinizin de ihtiyaç duyduğu amino asitleri sağlarlar. Bebeğin beyin gelişimi için iyi olan kolin de dahil olmak üzere bir düzineden fazla vitamin ve mineral içerirler.
Somon
Somon, besin açısından zengindir ve esansiyel omega-3 yağ asitleri bakımından yüksektir. Bu besin deniz ürünlerinde bulunur ve bebeğinizin gözlerini ve beynini oluşturmaya yardımcı olabilir. Hatta gebelik süresini artırmaya yardımcı olabilirler. Aynı zamanda düşük civalı bir balıktır.
Brokoli ve Yapraklı Yeşiller
Bu santrallerde A, C, K ve E vitaminleri ile kalsiyum, demir, lif ve folat bulunur. Folat, doğuştan gelen engellere karşı koruyan bir B vitaminidir.
Yağsız et
Yağsız et, yüksek kaliteli protein için iyi bir kaynaktır. Sığır eti ve domuz eti, hepsi hamilelik sırasında önemli besinler olan demir, kolin ve B vitaminleri açısından da zengindir.
Çilek
Meyveler su, C vitamini, lif, antioksidanlar, karbonhidratlar ve bitki bileşikleri içerir. Ve çok lezzetliler!
Tam Tahıllar
Tam tahıllar, vücudunuzun ana enerji kaynağı olan temel karbonhidratları sağlar. Birçok bütün - tahıl ve zenginleştirilmiş ürünler de lif, demir, B vitaminleri ve çeşitli mineraller içerir. Güçlendirilmiş ekmek ve tahıl, yeterli folik asit almanıza yardımcı olabilir.
Avokado
Avokado, özellikle sağlıklı kan basıncının düzenlenmesi için önemli olan zengin bir magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Hamilelik sırasında bol miktarda potasyum açısından zengin yiyecekler yemek, gestasyonel hipertansiyon geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Hamilelik Besinlerinden Değil Ama Yine de Çok Önemli: Su
Hamilelik sırasında kan hacminiz yaklaşık yüzde 45 artar, böylece vücudunuz bebeğinizi nemli tutar. Ancak su alımınıza dikkat etmezseniz susuz kalabilirsiniz. Su alımınızı artırmak aynı zamanda kabızlığı gidermenize ve idrar yolu enfeksiyonu riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir (hamilelik sırasında sık görülen bir durum).
Hamilelikte Hangi Gıdalardan Uzak Durmalıyım?
Yüksek Civalı Balık
Cıva, kirli suda sıklıkla bulunan oldukça zehirli bir elementtir, bu da bazı balıkların yüksek düzeyde cıva içerebileceği anlamına gelir. Bunlara ton balığı, kılıç balığı ve kral uskumru dahildir.
Bilinen güvenli maruz kalma seviyeleri olmasa da hayati organlarınıza ve sistemlerinize daha büyük miktarlarda zarar verebilir. Daha küçük miktarlarda bile bebeğinizin gelişimi için tehlikeli bir risk oluşturabilir. Bu nedenle, en güvenli seçeneğiniz emzirme ve hamilelik sırasında yüksek cıva içeren balıklardan kaçınmaktır.
Çiğ et
Az pişmiş et veya çiğ et yemek, çeşitli bakteri veya parazitlerden enfeksiyon kapma olasılığınızı artırır. Toksoplazma, E. coli, Listeria ve Salmonella bebeğe zararlı olabilir. Ayrıca ölü doğum veya zihinsel engellilik, epilepsi ve körlük gibi ciddi nörolojik hastalıklara neden olabilir. Gıda kaynaklı enfeksiyonları önlemek için yediğiniz et veya kümes hayvanlarını tam olarak pişirmelisiniz.
Az Pişmiş veya Çiğ Balık
Çiğ balık birkaç viral, bakteriyel veya parazitik enfeksiyona neden olabilir. Örnekler arasında norovirüs, Vibrio, Salmonella ve Listeria bulunur. Hamile kadınlar özellikle listeria enfeksiyonlarına karşı savunmasızdır.
Bu zararlı bakteriler su, toprak veya kirlenmiş bitkilerde bulunabilir. Annede herhangi bir hastalık belirtisi olmamasına rağmen, bebekler plasenta yoluyla listeria bakterilerini kapabilirler. CDC'ye göre bu, listeriyoz, düşük, erken doğum, ölü doğum ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Şarküteri Et
Bu tartışmalı. Üreticiler artık söğüş etlerine, paketlemeden önce listerianın önlenmesine yardımcı olan bir gıda katkı maddesi püskürtüyor. Hamileyseniz ve şarküteri ürünleri yiyorsanız paniğe kapılmanıza gerek yok. Her şeyin yolunda olma ihtimali yüksek. Şarküteri etleri söz konusu olduğunda, listeria'ya maruz kalma olasılığınız düşüktür. Diğer taraftan, hala küçük bir risk olduğunu bilmeniz gerekir.
Organ Eti
Organ etinde bol miktarda A Vitamini bulunur. Ancak doktorlar hamilelik sırasında hayvansal kaynaklı A vitamininin sınırlandırılmasını önermektedir. Konjenital malformasyonlara ve düşüklere yol açabilir. Zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler, ıspanak, havuç ve brokoliden bol miktarda bitki bazlı A vitamini alabilirsiniz.
Çiğ yumurta
Salmonella bakterileri çiğ yumurtaları kirletebilir. Salmonella enfeksiyonlarının belirtileri ateş, mide bulantısı, kusma, mide krampları ve ishali içerir. Bununla birlikte, nadir durumlarda enfeksiyon, rahimde kramplara neden olarak erken doğum veya ölü doğuma neden olabilir. Çiğ yumurta içeren çoğu ürün pastörize yumurta ile yapılır ve tüketilmesi güvenlidir. Ancak, güvende olmak için her zaman etiketi okumalısınız.
Pastörize edilmemiş Süt, Peynir ve Meyve Suyu
Yumuşak peynirler ve mavi- damarlı peynirler böyle Danimarkalı mavi peyniri, gorgonzola ve rokfor gibi, aynı zamanda ne zaman konum hamile yemeye güvensiz olabilir. Yüksek nem içeriği, listeria büyümesi riskini taşır. Bununla birlikte, pastörize peynirleri yemek iyidir.
Taze sıkılmış meyve suyu başka bir listeriosis riskidir. Meyve ve sebzeleri kestiğinizde veya soyduğunuzda, dışarıdaki zararlı bakteriler ürünün içine yayılabilir. Üreticiler, mağazalardan satın alabileceğiniz meyve suyunun %98'ini pastörize ediyor. Sadece süslü sağlık gıda mağazası taze sıkılmış meyve suyunu atlamak isteyebilirsiniz.
Yıkanmamış Ürün
Hamile olsun ya da olmasın, ürününüzü her zaman yıkamalısınız. Ancak yıkanmamış meyve ve sebzelerde bulunan bir parazit olan toksoplazma, hamile bir kadın ve doğmamış bebek için özellikle zararlı olabilir. İşlenmiş Abur cubur Gibi Hamilelik Gıdalarında Ölçülü Olmaya Çalışın
Hamilelik sırasında abur cubur için katı ve hızlı bir kural olmamasına rağmen, birçok insan "iki kişilik yemek" bahanesini biraz fazla abartıyor ve neden bu kadar kilo aldıklarını merak ediyor.
Dengeli bir diyet çoğunlukla sebze, meyve, et, süt ürünleri, balık, fındık ve kepekli tahıllar gibi taze, bütün gıdalara dayanır. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları uzun vadede hem size hem de bebeğinize fayda sağlayacaktır.
Çiğ filizler
Çiğ filizler Salmonella ile kontamine olabilir. Ham filiz örnekleri arasında yonca, yonca, turp ve maş fasulyesi filizi bulunur. Bunlar filizlenmeye başlamak için nemli bir ortam gerektirir. Bakteriler bu tür koşullarda gelişir ve yıkanmaları neredeyse imkansızdır. Ancak, eğer pişirilirlerse, tamamen iyidirler.
Alkol
Alkol, hamilelik sırasında tüketebileceğiniz en zehirli maddelerden biridir. Doktorlar, büyüyen bir fetüs için herhangi bir alkol miktarını veya güvenli olduğunu düşünmezler.
Sorun şu ki, fetal gelişimin en önemli kısımları genellikle bir kadın hamile olduğunu bilmeden önce gerçekleşir. Hamilelik sırasında alkol almak, yaygın olarak FASD veya Fetal Alkol Spektrum Bozuklukları olarak adlandırılan bir dizi doğuştan sakatlığa neden olabilir.
Kafein
Normalde yüksek miktarda kafein tüketiyorsanız, azaltmayı düşünebilirsiniz. Ancak March of Dimes'e göre yaklaşık 12 oz kafeinli kahve içmek güvenlidir.
Çalışmalar, kafeinin doğmamış çocuklar üzerindeki etkileriyle ilgili tutarlı sonuçlar vermese de, anneyi etkiliyor. Kafein uyarıcı ve idrar söktürücüdür. Kafein bir uyarıcı olduğu için kan basıncınızı ve kalp atış hızınızı artırır ve her ikisi de Amerikan Gebelik Derneği'ne göre hamilelik sırasında önerilmez.
Kafein ayrıca idrara çıkma sıklığını artırır. Bu, vücut sıvı seviyelerinizde bir azalmaya neden olur ve dehidrasyona neden olabilir.
Hamileyken ve/veya emzirirken kafein alışkanlığınızı azaltmaya çalışın ve yerine en sevdiğiniz bitki çayı veya maden suyu ile değiştirin.
Hamilelik sırasında beslenme ihtiyaçlarınız hakkında herhangi bir endişeniz varsa veya yeterli besin almanızı engelleyen diyet kısıtlamalarınız varsa bir sağlık uzmanıyla konuşun. Hamilelik güzel ama zor bir dönem! Sağlıklı alışkanlıkları erkenden kurarsanız, mutlu ve sağlıklı bir hamilelik için hazır olacaksınız!
İki Kişilik Yemek Hamilelik Yiyecekleri / Gebelikte Beslenme... Hamileyken, çok yönlü bir diyetten bol miktarda besleyici gıda aldığınızdan ...
COMMENTS